Kefir Nedir? Faydaları Ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Kefir Nedir?
İnek, koyun, keçi ve kısrak sütüne, karnabahar benzeri kefir granülleri ilave edilerek elde edilen, ferahlık veren ve kefir daneleri tarafından oluşturulan, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum gibi doğal probiyotikler ile birçok laktik asit bakterisi ve maya içeren fermente bir süt ürünüdür.
Son yıllarda probiyotik ürünlere olan ilgi fazlasıyla artmıştır ve en çok ilgi çeken kendine has probiyotik özellikli mikroorganizmaları içeren ve kompleks yapısı olan kefirdir.
Önemli bir ayrıntı belirtmek gerekirse eğer; Yoğurtta probiyotik bakteri sayısı 2 iken kefirde 25-30’dur.
Laktik asit bakterileri, maya ve bazı asetik asit bakterilerinin fermantasyonu sonucunda biyokimyasal değişimler meydana gelir. Bunu sonucunda kefirde ekşi, kıvamlı, hafif alkollü ve köpüklü bir tat oluşur. Pürüzsüz, homojen, viskoz ve kremamsı bir yapıya sahip olan kefir, içerisinde etil alkol, karbondioksit ve uçucu yağ asitleri gibi fermantasyon ürünlerini bulundurur.
Kefir Danesi Nedir ?
Kefirin ana unsurudur. Daneler, minyatür karnabahar veya patlamış mısırı anımsatan 3-20 mm çapında olabilen küçük taneciklerdir ve renk olarak sarı beyazımtırak renktedirler.
Kefir daneleri süte ilave edildikten sonra uygun şartlar altında fermantasyona başlarlar ve 25 °C de 22 saat bekletildiğinde fermantasyon tamamlanmış olur. Daneler dikkatli olarak süzülür ve bir süre sonra daneler çoğalır ve hacimsel olarak büyür.
Kefir daneleri çok zengin bir mikrofloraya sahiptir. Kefir danelerinde mikrofloranın büyük kısmını da mayalar oluşturur. Mayaların, karakteristik tat ve aromanın oluşmasında, karbondioksit üretiminde önemli bir yeri vardır. Mayalar laktozu fermente edemezler ve kefir tanesinin en alt noktasında bulunurlar. Laktozu fermente edenler ise orta tabakada bulunur. Tanenin yüzeyinde ise; mezofilik laktik asit bakterileri, streptokoklar, mezofilik ve termofilik laktobasiller ile asetik asit bakterileri bulunur. İyi bir kefir taneleri yumuşak ve yapışkan olmamalıdır.
Kefirin Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Kefir; antibakteriyel, antitümöral ve immünolojik etkisi sayesinde çok yararlıdır. Kefir, tüberküloz, kanser ve gastrointestinal rahatsızlıklara destek tedavi olarak kullanılır. Ayrıca sinirsel rahatsızlıklar, uykusuzluk, iştahsızlık ve mide salgısını arttırmaya da yarar sağlar.
Kefir içerdiği kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde sinir sistemi rahatsızlıklarının rahatlamasına da yardımcıdır.
Kefiri düzenli şekilde günde 0.5 litre tüketiminin metabolizma üstünde stabilize edici etkisinin olmasının yanında karaciğer; safra, böbrek özellikleri ve kan dolaşımı üstünde de olumlu etkileri vardır.
Kefir yüksek oranda orotik asit içerir. Kefir içilmesinin sonucunda kanda yüksek oranda orotik asit saptanır ve kefirin bağırsaklarda çok iyi emildiği kanıtlanmış olur.
Stj. Diyetisyen Ceyda Selek