Metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz?

Bazal metabolizma hızı, bireyin fiziksel ve psikolojik stresten uzak, sabit bir oda sıcaklığında, açlık durumunda yatay bir düzlemde uzanır haldeyken bireyin ölçülen enerji miktarıdır.

Bazal Metabolizma hızı, cinsiyet, yaş, boy uzunluğu, vucüt yüzey alanı, bireyin vücudundaki yağ kas oranı duygusal durum, dolaşım sisteminde bulunan tiroid hormonları, adrenalin ve noradrenalin düzeyleri, büyüme ve gelişme, gebelik ve emziklilik durumu, uyku, ateş, menstürasyon durumu gibi birçok faktörden etkilenir.Bu yüzden kişiden kişiye farklılık gösterir.

Eğer dikkatli beslenmenize rağmen, aldığınız kiloları veremiyor ve kolaylıkla kilo alıyorsanız bazal metabolizma hızınız olması gerekenden düşük olabilir. Bilinçsizce yapılan düşük kalorili diyetler ve öğün atlama, yetersiz su tüketimi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları bazal metabolizma hızını düşürebilir. Peki Bazal Metabolizma hızınızı arttırmak için ne yapmalıyız?

Öncelikle Vücut ağırlığınızın *30 ml olacak şekilde su tüketmeliyiz. Örneğin 60 kg olan bir birey 60*30=1800 ml günlük içilmesi gereken su miktarıdır. Çay, kahve, kola, meyve suyu, gazoz gibi içecekler suyun yerini tutmaz.

Herhangi bir kronik rahatsızlığınız yoksa günde 2 fincan yeşil çay tüketmek. (Kalp hastalıkları olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, karaciğer hastalığı olanlar, gebe ve emziklilerin yeşil çay tüketmemesi çok daha doğru olacaktır.)

Öğün atlamadan, azar azar sık sık beslenme 2-3 saatte bir sağlıklı ara öğünler yapılmalıdır.

Haftada 2-3 kez Balık/kırmızı et(yağsız) , haftada 2 kez derisiz tavuk tüketmek yeterli protein almak açısından önemlidir. Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırın, ızgara tercih edilmelidir. Sağlıksız pişirme yöntemlerinden kızartma ve kavurmalardan uzak durulmalıdır.

Yemeklerimizi renklendirmek adına baharatlardan yararlanabiliriz.Pul biber ekleyebilirsiniz. Özellikle acı sivri biber hem metabolizmayı hızlandırma ve hem kabızlığa karşı birebir etkilidir.

Günde 1 adet haşlanmış yumurta tüketilmelidir. Çünkü yumurta vücudumuzun  üretemediği dışarıdan almamız gereken aminoasitlerin tamamını içerir ver örnek protein olarak adlandırılır.

En önemlisi Fiziksel aktiviteyi arttırmak ve gün içerisinde hareketli olmak gerekir. Bu yüzden günlük 10.000 adım atmayı alışkanlık haline getirelim

Sağlıkla kalın.

Diyetisyen Elif Nur Saracalıoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.