Patlıcan Mucizesiyle Tanışın
Patlıcan ve Faydaları
Patlıcan, ilkbaharın başlaması ile, sonbaharın sonuna kadar semt pazarlarında ve marketlerde çok uygun fiyata satın alınabilen ve bizim mutfak kültürümüzde yaygın olarak kullanılan bir sebzedir. Çocukluğumda zeytinyağlı halini çok fazla sevmediğim,hatta ön yargılı olduğum dönemler hala dün gibi sanki. Ancak sonrasında şans tanıyarak ve besinlerinde bir frekansı olduğuna olan inancımla bize faydalı olan besinlerin onlara bakış açımızla alakalı olduğunu düşünmeye başladım ve ardından patlıcanla serüvenimiz böyle başladı. 🙂 Doyurucu özelliği, içeriğinin çok zengin olması sebebiyle hemen herkese hitap eden patlıcanı, özellikle vejetaryen beslenen kişiler de sıklıkla tercih etmekteler. İçeriğindeki vitaminler, minerallerden; potasyum, magnezyum ve sodyum patlıcanı, doyurucu, besleyici ve sağlık deposu haline getirmektedir.
Patlıcanın Besin Değerleri
Ortalama 100 gramlık bir patlıcan; 24 kalori, 1.2 gram protein, 5.5 gram karbonhidrat, 2 gram yağ, 1 gram lif, 37 miligram fosfor, 15 miligram kalsiyum, 1 miligram demir, 1 miligram sodyum, 15 miligram potasyum içeriyor. Bununla birlikte; 30 IU A vitamini, 0.05 miligram B1 vitamini, 0.04 miligram B2 Vitamini, 0.05 miligram B3 Vitamini, 0.081 miligram B6 Vitamini ve 5 miligram C vitamini içeriyor.
Diyabeti önler!
Bol lif ve düşük karbonhidratlar içeren patlıcan, kan şekerini dengede tutarak, glikoz emilimini kontrol eder ve bu sayede diyabet oluşumunu önler. Bu bakımdan özellikle Tip 2 Diyabet hastalarının haftada 1-2 kez düzenli olarak patlıcan tüketmeleri önerilmektedir.
Kalp sağlığına destek olur!
Patlıcan, kolesterolü dengede tutarak, kötü kolesterolü (LDL) düşürerek kalbin sağlıklı çalışabilmesine yardımcı olmaktadır. İçerisinde bulunan bol miktardaki potasyum, kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutar ve kalbi korumaktadır.
Beynin fonksiyonlarını destekler!
Beynimizdeki hasarlı hücrelerin onarılması ve sağlıklı hücrelerin korunması için patlıcan elzemdir. Aynı zamanda düzenli olarak haftada 1-2 kez patlıcan tüketen kişilerin hafızalarının da güçlendiği saptanmıştır.
Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler!
İçeriğinde lif olan tüm sebze ve meyvelerin sindirimi kolaylaştırdığı bilinmektedir. Bol lif içeriğiyle patlıcan da, sindirimi kolaylaştırmakta ve hatta kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Bununla birlikte mideyi güçlendirerek, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunları da ortadan kaldırır.
Antioksidan ve anti bakteriyel özelliktedir!
İnsanların hastalıklara yakalanmasının en önemli sebepleri; bağışıklık sisteminin güçsüz olması ve metabolizmasının dışarıdan gelen zararlı virüs ve bakterilerle savaşacak kadar güçlü olmamasıdır. Yani bu durumda ihtiyaç duyduğumuz tek şey antioksidan ve anti bakteriyel besinler ağırlı beslenmektir. Patlıcan da antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahip olduğundan, virüslere karşı bir koruma mekanizması geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca patlıcanın içeriğindeki yüksek oranda C vitaminin de bu korumayı destekleyici özellik gösterdiği bilinmektedir.
Demir üretimini ve dengesini sağlar!
Yaşamı devam ettirebilmek için vücudumuzdaki demir oranının dengeli, kontrollü olması gerekmektedir. Zira düşük demir seviyesi pek çok hastalığa yol açarken, demir oranının yüksek olması da yine sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Patlıcanın içeriğinde bulunan nasunin adlı madde ise, vücuttaki fazla demirin emilimini kolaylaştırarak, demir seviyesini dengede tutmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca patlıcan vücuttaki serbest radikallerin hareket kabiliyetini de kısıtlayarak tüm metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur!
Uzun süre sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakmakta zorlanmalarının sebebi nikotin bağımlılığıdır. Patlıcan ise kişinin vücudunun alıştığı nikotin ihtiyacının bir bölümünü karşılayabileceği için, yavaş yavaş sigarayı bırakmak isteyenlerin her gün küçük miktarlarda patlıcan salatası, yemeği tüketmeleri faydalı olabilir.
Patlıcan tüketecek olanlara öneriler
- Patlıcanın çiğ olarak tüketilmesi zararlı etkiler yaratabilir. Bu sebeple iyi piştiğinden emin olunmalıdır.
- Çiğ olarak tüketilen patlıcan solanin adlı bir içeriğinden dolayı zehirlenmelere sebep olabilir.
- Patlıcan da tıpkı diğer besin maddeleri gibi kontrollü tüketilmesi gereken bir sebzedir. Haftada 2 kereden fazla tüketmenizi önermiyorum. Zira alerjik reaksiyonlar ya da farklı semptomlar ortaya çıkabilir.
- Aşırı patlıcan tüketimi karaciğer ve dalaklarda fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.
- Patlıcanın taze ve mevsiminde tüketilmesi gerekiyor. Bu bakımından yaz mevsiminde patlıcan fazla olduğu için kışa hazırlık olarak kurutabilir, turşu ya da konserve hazırlayabilirsiniz.
Diyetisyen Elif Doğancı