Yaz Aylarının Kıymetlisi İncir ve Faydaları

İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan incir (Ficus) cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. 2005 yılı FAO verilerine göre Dünya’da 1.057.000-Ton incir üreilmiş olup, incirin Dünya’daki en büyük üreticisi 280.000 ton ile Türkiye‘dir. Başlıca dış satım ürünümüzdür. Ege bölgesinde tarımda ön planda yer alır. Türkiye’de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir.

Şimdi ağustos ve eylül aylarının gözbebeği olan incirin sağlığa olan yararlarına bakalım;

İncirin Yararları

  • İncir potasyum mineralinden zengindir ve bu da kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • İncir, bağırsaklardaki atıkların yumuşamasına yardımcı olan çok iyi bir lif kaynağıdır. 1 orta boy incir yaklaşık 1 gr diyet lifi içermektedir ve bu da günlük  ihtiyacımızın %6sını karşılayabilir.
  • Taze incir, özellikle koyu renkli olanlar bir çok antioksidan bileşen; A, E, K gibi bir çok vitamin içerir.
  • Antioksidan, vitamin, mineral içeriğinin zengin olması vücudu zararlı bileşiklerden korumaya  ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcıdır.
  • İncir aynı zamanda kalsiyum ve magnezyumdan da zengindir bu da kemik sağlığımızı destekleyici etkisi olduğunu gösterir. Potasyum ve magnezyum içeriğinin yüksek olması insülin salınımını dengelemeye yardımcıdır.
  • İncir ağacı lateksi, 2007’de yapılan karşılaştırmalı bir çalışmaya göre siğilleri temizleyebilir.

Çalışma için seçilen kişilerin vücuttaki siğillerinin bir kısmına lateks uygulandı. Bir kısmına ise kriyoterapi(dondurma) uygulandı. Çalışma sonucunda  İncir ağacı lateksinin , kriyoterapiden sadece marjinal olarak daha az etkili olduğu  ve hiçbir yan etkiye neden olmadığı bulundu.

incir
incir

Peki inciri kimler daha dikkatli kullansın?

  • 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kauçuk latekse veya huş polenine alerjisi olan kişiler de incirlere alerjisi olabileceği bulunmuştur. İncir, dut (Moraceae) familyasının bir parçasıdır. Dut ailesinden olan dut meyvesi, portakal ve şekerli elma gibi diğer meyvelere alerjiniz varsa, incirlere de alerjiniz olabilir.
  • Kurutulmuş ve çiğ incir K vitamini bakımından yüksektir. K vitamininin doğal bir kan kalınlaştırıcısı etkisi olduğu bilinmektedir. Varfarin (Coumadin) gibi kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız, K vitamini alımınızı günden güne kontrol etmek önemlidir. Her gün günlük K vitamini tüketiminizi geçmemek için incirleri ne zaman yiyeceğinizi planlamak gerekmektedir.

O zaman hazır taze incir mevsimindeyken öğünlerimize incir ekleyerek kendimize bir iyilik yapabiliriz.Bu arada 1 orta boy incir yaklaşık 35-40 kalori içerir. Porsiyon kontrolü yaparken buna göre tüketmekte fayda var.

Diyetisyen Kübra Dal

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.