YENİ YILA GİRERKEN BESLENME TERCİHLERİMİZ
Koca bir yılı mutluluklarla, hüzünlerle ardımızda bırakırken tabi ki hepimizin aklında yeni yılda nasıl besleneceğimiz dönüp dolanıyordur.
Öncelikle yeni yıl akşamında evde mi olacağız, yoksa dışarıda mı olacağız buna karar vermeli ve besin seçimlerimizi buna göre yapmalıyız.
EVDE NASIL BESLENELİM?
Evde olacaksak mümkün olduğunca paketli gıdaları evimize sokmamaya çalışalım.
Akşam yemeği olarak;
- Kızartmalar, Yağlı yemekler yerine ızgara etler,
- Fırında sebzeler ve az yağlı bir ana yemek tercihi daha sağlıklı ve hafif olacaktır.
Ana yemeğe yan olarak yenilen pilavlar, böreklerde de kızartmadan kaçınıp daha az yağlı ve tavada ızgara şeklinde pişirilmesi de lezzetli ve sağlıklı bir tercih olabilir.
Yemeğimizin yanında da mutlaka yoğurt ve salata bulunmalıdır. Sebzeler hacim olarak büyük olduklarından tokluğumuzu sağlayacak ve yemek sonrasındaki atıştırmalık ve abur cuburlardan daha az tüketmemizde yarar sağlayacaktır. Salatalardaki bir diğer önemli şeyde salata soslarıdır. Salatalarımızın mümkün olduğunca hazır soslardan kaçınmamız, bol limonlu ve az yağlı sosları tercih etmemiz sağlıklı alternatiflerdendir.
Yemekten sonra da güzel bir tatlı olması yılbaşı sofralarının eminim ki vazgeçilmezlerindendir. Ee tatlı yiyelim tatlı konuşalım tabii ki… Tatlı seçimlerinde de şerbeti bol tatlılardan ziyade daha çok sütlü tatlıların veya meyvelerden yapılmış tatlılar tercih etmemiz sabah uyandığımızda bize pişmanlıktan çok mutluluk verecektir.
Yemek bitti ve sıra aileyle oynanacak oyunlara ve edilecek hoş sohbetlere geldi. Tabii ki burada da elimiz cipsler, çikolatalar, kekler, bisküviler arayacaktır. Bu noktada esas önemli konu şu: EVİMİZE PAKETLİ GIDA SOKMAMAMIZ! Eğer paketli gıdayı almazsak e haliyle o akşam tüketemeyiz de. ‘E ne yapalım? Hiçbir şey yemeyelim mi?’ derseniz, buna da tabii ki hayır derim. Hazır gıdalar yerine evde basit atıştırmalıklar hazırlayabiliriz.
Mesela güzel bir meyve tabağı, fırında patates cipsi ve yanına yoğurt ve baharatlar ile hazırlayabileceğimiz güzel bir sos, kuru yemişeler olabilir.
Tabii bu saydığım her şey için önemli bir nokta daha var. PORSİYON KONTROLÜ!! Ne yersek yiyelim, sağlıklı veya sağlıksız porsiyon kontrolünü sağlamamız gerekiyor. Çünkü sağlıklı şeylerde bir noktaya kadar enerjimizi sağlıyor ve maalesef ki fazlası istenmeyen kilolara dönüşüyor.
Bir de bazılarımız için yılbaşı gecelerinin olmazsa olmazı alkol var. 1 gr alkol 7 kalorilik enerji sağlamaktadır. Yani fazla içtiğimizde vücudumuza gereksiz bir enerji yüklemiş olacağız ve bunun da yine maalesef ki fazlası yağa dönüşecek. Alkol anlık bir keyif verse de boş bir enerji kaynağı olduğunu unutmayıp limitleri aşmadan tüketelim. Bir bardak bira veya şarap içmek, votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. (Bunu miktar ve alkol oranı olarak düşünebiliriz.)
RESTORANDA NASIL BESLENELİM?
Şimdi diğer seçenek olan restoranda yemek yemeye gelelim. Burada da aslında evde yaptığımızdan pek bir fark yok. Yine aynı şekilde ağır yemekler yerine ızgara et, tavuk, balığı yanında bol salata ile yemek sağlıklı bir tercih olacaktır. Buradaki en önemli ve en dikkat edilmesi gereken şey şu: Eğer sofrada meze tarzı şeyler varsa ortadan yemek yerine tabağımıza az miktarlarda alalım ve ne kadar yediğimizi görelim. Mezeler ne kadar masum görünseler de aslında yağ oranı çok yüksektir.

PARTİDE NASIL BESLENELİM?
Son seçenekte de çılgın bir partide eğleniyoruz ve tabi bir sürü ayaküstü atıştırmalık var. Burada ki en önemli şey yine ayaküstü yemek yerine tabağımıza yiyeceğimiz miktarlar almak ve gece boyu o sınırı aşmamaya çalışmak. Tabi bunu yaparken kendinizi çok germeyin. Menüde çok sağlıksız şeylerde olabilir. Olabildiğince uzak durmaya çalışmalıyız çünkü yarın pişman olmak istemiyoruz. Her şeyde porsiyon kontrollü gidersek ertesi sabah uyandığımızda yeni bir yıla, yeni bir sabaha çok mutlu bir başlangıç yapacağız bunun garantisini verebilirim.
Sizlere şimdiden sağlıkla, mutlulukla, sevdiklerinizle ve sağlıklı besinlerle geçecek harika bir yıl diliyorum.