Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?
Sedef hastalığında derideki hücreler antijenler oluşturur ve bu antijenler bağışıklık sistemini aktive etmeye yarar. Oluşan hücreler tekrar deriye döner ve deride hücre artışı göstermesi ve buna bağlı sedef hastalığına özgü plakların oluşumuna yol açar. Kısacası sedef hastalığı vücudun kendi dokularına karşı geliştirmiş olduğu bir hastalıktır.
Sedef Hastalığı Neden Ortaya Çıkar?
Kendiliğinden iyileşmesi sıklıkla rastlanan bir durum değildir fakat bazı hastalarda yatışma ve alevlenme periyotları görülebilir. Stres, alkol, virüsler ve bakteriyel enfeksiyonlar alevlenmelere yol açabilir. Sigara da hastalığı şiddetlendiren durumlardan biridir.
Belirtileri
Diz-dirsek gibi darbe gören yerlerde sıkça görülmek üzere, keskin sınırlı, canlı kırmızı renkli ve üzerlerinde hastalığa adını veren sedef rengi kabukların oluşturduğu lezyonlardır. Bu lezyonlar ayrıca saçlı deri, tırnaklar, genital bölgede de görülebilmektedir. Kelliğe sebep olmaz ancak hastalık şiddetli ise saç dökülmesini arttırabilmektedir. Sedef hastalığı yalnızca tırnağı tutabilir. Çoğunlukla görülen şekli, toplu iğne başı boyutunda çukurcuklar, tırnağın kalınlaşması, boşalması, sarı renk gibi değişikliklerdir. Hastaların çoğunda deride plaklar, kepeklenme bununla birlikte kaşıntı vardır. Kıvrım yerlerinde kasık, koltuk altı meme altı gibi bölgelerde pullanma olmadan benzer lezyonlar görülmektedir.
NE İYİ GELİR?
Elma Sirkesi
Sedef hastalarının büyük bir kısmında kaşıntı şikayetine rastlanılır. Organik elma sirkesi bu kaşıntıyı ortadan kaldırmak için kullanılabilir. Organik elma sirkesini haftada birkaç kez saçlı deriye sürerek kaşıntı sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Deride yanma hissine neden olabilen elma sirkesini kullanmadan önce sulandırılması gerekmektedir veya kullandıktan bir süre sonra kafanızı durulayarak tahriş riskini azaltabilirsiniz.
Aloe Vera
Yapılan araştırmalar neticesinde düzenli şekilde kullanılan aleo veranın ciltte meydana gelen kızarıklığı ve pul pul dökülmeyi önemli oranda azalttığı söylenmektedir. Yara iyileştirici özelliğini taşıyan aleo vera, pek çok kozmetik ürünün ve kremlerin içeriğinde kullanılmaktadır.
Zerdeçal
Zerdeçal birçok sağlık sorunu karşısında oldukça etkili sonuçlar vermiştir, iltihap giderici özelliği ve antioksidan özelliği sayesinde sedef hastalığının tedavisinde kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Zerdeçal yemeklerde kullanılabildiği gibi tablet şeklinde de kullanılmaktadır.
Zeytinyağı
Ciltte kuruluk, kızarıklık ve döküntü gibi sorunlara sebep olan sedef hastalığında zeytinyağı kullanarak cildinizin nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Zeytinyağı iyileşme sürecini hızlandırmaya yarar, kabuklanmasını azaltabilir ve kaşıntıyı ortadan kaldırmayı sağlar. Sedef hastalığının belirtilerinin önemli oranda azalmasını sağlayan zeytinyağını kafa derinize sürebilir ve aynı zamanda cildinizin beslenmesini de sağlayabilirsiniz.