Troid Nedir? Troide Ne İyi Gelir?
Tiroid bezi kelebek biçiminde boynun ön bölümünde adem elması adı verilen kıkırdağın hemen altında bulunan bir organdır. Ağırlığı yaklaşık 20 gramdır. Vücudumuz için hayati önemi olan hormonlar salgılar.
Troid Sağlığına Neler Yol Açar?
Ağır metal kirliliği, tarım ürünlerindeki zirai ilaç kalıntıları, bağırsak flora dengesizliği, hormonal dalgalanmalar, antibiyotikler başta olmak üzere bazı ilaçlar, yetersiz beslenme, kronik enfeksiyonlar, sigara, alkol, düzensiz uyku, kanserojen maddelere maruziyet…
Troid Belirtileri
Boynun ön kısmında büyüyen kitle olarak ele gelebilir. Büyüklük arttıkça nefes darlığı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü sorunlarına sebep olabilirler. Hiperaktif nodüller kana çok fazla tiroid hormonu salgılar, kalp hızında artış, kilo kaybı, sinirlilik, ellerde titreme ve terleme,uykusuzluk, ishal gibi belirtiler göstererek kendini belli eder. Hipotiroidin gösterdiği tepkiler ise kalp hızında yavaşlama, kabızlık, kilo artışı, depresyon, unutkanlık, vücutta yorgunluk, saçlarda kırılma ve dökülme, ciltte kuruluk ve adet düzensizliği gibi problemlere yol açmaktadır.
İyot Yönünden Sağlıklı Gıdalar Tüketin. Bunlar;
- Yumurta
- Balkabağı
- Susam tohumu
- Kabuklu deniz ürünleri
- Tonbalığı
- Somon
- Mantar
- İyotlu sofra tuzu
- Pazı yaprağı
- Deniz tarağı
Lifli Gıdalar Tüketin
Lif metabolizmanızı düzenler ve genel olarak hipotiroidle bağdaştırılan kilo artışını engellemeye yardımcı olur. Lif sindirime iyi gelir, kan şekeri seviyesini kontrol eder ve sizi daha tok tutmaya yarar. Aşağıdaki gıda ürünlerinde bol miktarda lif bulunur;
- Yulaf
- Esmer pirinç
- Brokoli
- Elma
- Mısır
- Fasulye
- Avokado
- Mercimek
- Armut
Yağsız Etler Tüketin
- Tavuk eti
- Dana
- Hindi
- Çinekop
Vitamin Yönünden Zengin Gıdalar Tüketin
Tiroid bozukluğundan şikayetçiyseniz, A, C, E, B2, B3, ve B6 yönünden zengin gıdalardan bolca tüketmeniz önerilmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir:
- Narenciye
- Mısır gevrekleri
- Tam tahıllar ve tohumlar
- Bira mayası
- Pirinç
- Kepek
- Fıstık
- Mantar
Çinko Zengini Gıdalar Tüketin
- İstiridye
- Buğday çimeni
- Kepek
- Kuzu eti
- Zencefil
- Fındık
- Bezelye
Keten tohumu
Taze öğütülmüş keten tohumundan günde 1-2 yemek kaşığı salatalara ve piştikten sonra sebze yemeklerine ve çorbalara ilave edilip tüketilmesi öneriliyor. Bunun sebebi hem lif oranının yüksek olması hem de E vitamini ve çinko mineralinden kaynaklanan zengin bir besin olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.