Yanığa Ne İyi Gelir?

Yanık ile hayatımızda en az bir kere karşılaşmışızdır. Yanık olayı, ufak bir yağ sıçraması veya çayımızı üzerimize dökmek gibi ufak tefek olaylar olabileceği gibi daha kötü vakalar da olabilir. Yanığın derecesine göre evde doğal çözümlerle tedavi edebilirsiniz. İleri derecede yanıklar için kesinlikle doktora gitmeniz gerekiyor. Bir yanık ufak ve çok ciddi olmasa da çok rahatsızlık verici olabilir.

YANIK DERECELERİ

1. Dereceli yanıklar: Deride oluşan hasar oranı fazla yüksek değildir ve cilt bütünlüğünde bozulma olmaz. Cilt yüzeyinde bir kızarıklık kimi zaman de ödem meydana gelebilir. İyileşme süreleri çok uzun olmadığından dolayı çok endişe edilmesi gerekli olan bir durum değildir.

2. dereceli yanıklar: Cilt üstünde kızarıklığın yanında su toplaması ve kabarcıklar görülebilir. Kişiye acı ve ağrılı bir süreç yaşatabilir ancak cildin kendisini yenileme özelliği sayesinde iyileşen hasarlardır.

3. dereceli yanıklar: İlk iki yanık derecesine göre daha ileri boyutlu bir hasar oluşumu mevcuttur. Derinin tüm katmanları bu yanık derecesinde etkilenip hasar görmektedir. Hatta oluşan hasar bölgedeki kas dokusunda, damar ve sinirlere kadar ulaşabilir. Yanık kısımdaki sinirlerin büyük bir bölümü etkilenip hasar gördüğü için, kişi çok fazla ağrı ve acı hissedemez.

4. Dereceli yanıklar: En son derecelendirmede yer alan 4.Dereceli yanıklar en ciddi hasar bırakan vakalardır. Bu yanık türünde deri bütünlüğü bütünüyle bozulur. Hasar oranı bir hayli yüksektir. Hasar kas dokusu, damar ve sinirleri geçip kemiğe kadar ulaşabilir. Tedavi süreci iyi takip edilmesi gereken yanıklardır..

NE İYİ GELİR?

Aloe Vera

Yanık denince ilk akla gelen bitkilerden olan aloe vera, antienflamatuvar olması ve doku iyileştirici özellikleriyle derinin iyileşmesine yardım ediyor.

Çiğ Patates

Yanık sonrası ağrıları hafifletmede etkili olan patates ayrıca deride kabarcıkların oluşmasının da önüne geçmektedir. Çiğ patatesi kestikten sonra yanmış bölgeye sulu kısmı gelecek şekilde uygulayın. Bir diğer yöntem ise çiğ patatesi rendelemek ve yanık bölgenin üzerine yapıştıp 15-20 dakika kadar bekletmektir.

Yumurta Akı

Cildin hızlı bir biçimde yenilenmesini sağlar. Yumurta akını tedavide kullanmak için bir yumurtayı kırın ve beyaz kısmını ayırarak yanık bölgenin üzerine tabaka halinde sürün. Kurudukça bu işlemi tekrarlayın. İşte bu kadar basit.

Sirke

Antiseptik olan sirke yaraların mikrop kapmasını engeller bir diğer özelliği ise yanıktan ısıyı çekerek doğal ağrı kesici görevi de görüyor. Soğuk sirkeyle ıslattığınız bir kağıt peçete veya pamuğu yanık bölgeye kompres yapabilirsiniz.

Bal

Antibakteriyel ve antienflamatuar fonksiyonları bulunan bal yaraları dezenfekte yaparak yanıkların iyileşmesine yardım ediyor. Yanıkların yara izi bırakmasına engel de oluyor ayrıca. Yapmanız gerekli olan balı bir gazlı bez üzerine yaymak ve yanığın üzerine sarmak. Bu sargıyı günde 3-4 kez değiştirebilirsiniz.

Zerdeçal

Yanık yaralarında ilk dikkat edilmesi gerekli olan oluşacak iltihapların önlenmesidir. Bu konu da yardımcı olabilecek zerdeçal ise anti-iltihap özelliğine sahiptir. Aynı zamanda ağrı dindirici özelliği de olan zerdeçalın ılık süt içerisine toz hali eklenerek tüketimi ile yanık ağrılarını azaltır ve iltihapların azalmasına yardımcı olur.

Balık Ve Balık Yağı

Yanık sebebiyle oluşacak ödem riskini azaltan omega 3 yağ asitleri, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Ve bu yağ asitleri balıklarda ve balık yağında bolca bulunur. Özellikle de somon, uskumru gibi soğuk deniz balıklarının tüketimi, yanık yaralarının iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.