Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
İsminde de anlaşılabileceği üzere ülkemizde en çok Gaziantep’te yetiştirilen Antep fıstığı, Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden birisidir. Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Diyarbakır Antep fıstığı üretiminde söz sahibi olan diğer illerdir. Türkiye, normal şartlar altında dünya Antep fıstığı üretiminde İran ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından üçüncü sırada gelmektedir. İran fıstığının tanesi, iri olmasına karşın yağ oranı azdır.
Kuruyemiş tabaklarının vazgeçilmezi Antep fıstığının birçok faydası var. Örneğin, 100 gram Antep fıstığı vücudun günlük protein, vitamin B1 ve fosfor ihtiyacının yüzde 35’ini karşılıyor. Bunun için günde 10 tane Antep fıstığı yiyebilirsiniz. Ayrıca E, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin olan bu kuru yemişin içinde kolesterol yok. Yaklaşık bir avuç antep fıstığı 160 kalori içeriyor.Bunun da 13 gramı oleik asit gibi sağlıklı bir yağdan oluşuyor. Antep fıstığı tüketebilir fakat miktar kontrolüne dikkat etmeliyiz.
Antep fıstığı hangi alanlarda kullanılır?
Orta Doğu kökenli Antep fıstığı, yağlı ve ince kabuklu bir kuru yemiştir. Çerezlik kullanımının yanı sıra baklava, katmer, sarma ve künefe gibi geleneksel tatlılara da katılır. Ayrıca çikolata, helva, dondurma ve lokum üretiminde en çok tercih edilen gıda maddelerinden birisidir. Antep fıstığı, lezzet katmak amacıyla salam gibi et ürünlerinde de kullanılır. Öksürük şurubu başta olmak üzere ilaç yapımında da yer alır.

Antep fıstığının faydaları nelerdir?
- Antep fıstığı içeriğinde kolesterol olmadığı için kandaki kolesterol seviyesi düşürür, düzene sokar. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltarak kan şekerini düzenler. Şeker hastaları için sağlıklı bir besindir.
- Akciğer rahatsızlıklarına yönelik göğsü yumuşatır, öksürüğe karşı etkilidir.
- Beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur.
- Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının daha kısa sürede atlatılmasını sağlar.
- Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini onarıcıdır.
Antep Fıstığının Saça Faydaları
- Saçların çabuk uzamasını teşvik eder.
- Saçları güçlendirir.
- Saç tellerinin esnekliğini arttırırken aynı zamanda saçları nemlendirir.
- Bölünmüş, kırılmış saç uçlarını onarır.
- Biyotin eksikliği sayesinde saç dökülmeleri yaşanır. İçerdiği biyotin sayesinde saç dökülmelerini azaltması, saç dökülmesine iyi gelmesi antep fıstığının faydaları arasındadır.
ANTEP FISTIĞININ ZARARLARI NELERDİR?
- Aşırı miktarda tüketilirse kilo almaya sebep olabilir.
- Yağ oranı yüksek olduğu için fazla tüketiminde bazı kişilerin cildinde sivilce oluşumu görülebilir.
- Kolesterol rahatsızlığı olanlar fazla miktarda tüketmemelidi
- Ayrıca içerdiği protein bağışıklık sistemindeki maddelere karşı savaş açarak alerjik reaksiyona sebep olabilir.