Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?

Koronavirüs sebebiyle eski bayramların tadına,coşkusuna varamayacak olsakta, özenle hazırlanan, bol kalorili bayram sofralarında yemek yerken dikkat etmeliyiz.Ramazan ayı boyunca, vücudunuz gün içinde belirli zamanlarda yiyecek almak için belirli bir rutine alışmaktadır. Ramazanın sona ermesiyle birlikte bu rutinde meydana gelecek ani değişiklikler ve beslenme alışkanlıklarının eski haline hızla dönmesi hazımsızlık, şişkinlik, mide yanması gibi pek çok sindirim ve dolaşım bozukluklarını da beraberinde getirecektir. Daha sonrasında , fazla alınan kaloriler kilo kazanımı olarak size geri dönebilir. Bu nedenle normal beslenme alışkanlıklarına yavaş yavaş geçmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Hafif Bir Kahvaltı İle Güne Başlamalıyız

Börek ve kızartmalardan oluşan bir kahvaltı sofrası hazırlamak yerine, yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, tam tahıl ekmeğinden oluşan bir kahvaltı ile güne daha hafif başlayabilirsiniz.

Gün İçerisinde Sebze Tüketin

Gün içerisinde yüksek kalorili yemekler yerine sebze yemeklerinin, salataların çoğunlukta olduğu bir beslenme şekli bu geçiş sürecini kilo almadan atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Sütlü Tatlılar Tercih Edin

Tatlı tercihinizi taze ve kuru meyve (hurma, incir vb.) gibi sağlıklı seçeneklerden yana kullanmaya çalışın. Veya şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.

Ayran Tüketin

Gazlı, şekerli içecekleri ayran, cacık, ev yapımı şekersiz komposto gibi sağlıklı içeceklerle değiştirmeyi deneyin.

Çay Kahve Tüketimine Dikkat Edin

Yüksek miktarda kafein tüketmek uykusuzluğa, çarpıntıya neden olabilir ve pek çok sağlık problemine yol açabilir. Olabildiğince tercihimizi açık ve şekersiz çaydan yana kullanmalıyız. Kahvemizi kafeinsiz veya çok az kahve ile yapılmış şekilde tüketmeliyiz. Günde en fazla 2-3 çay bardağı çay veya 2-3 kahve tüketilmeli ya da çay ve kahve yerine bitki çayları tercih edilmelidir. 

Sulu Gıdalar Tüketin

Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta su kaybı meydana gelmektedir, su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir.

Bunlar Dışında Bayramda Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  • Çok aç ya da tam dolu mide ile spor yapmayın, yemekten sonra 1 saat geçmesine özen gösterin.
  • Tabak sıyırmayın ve etle pişen yemeklere yağ koymayın.
  •  Enerji değeri yüksek, besin değeri düşük kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemiş gibi yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Besin çeşitliliğine önem verin. Ana öğünlerde sebze – meyve tüketmeye özen gösterin.
  • Sık sık, azar azar beslenin.
  • Asla öğün atlamayın.
  • Yemekleri yavaş yiyin, lokmaları iyi çiğneyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.