Kavunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
Kırmızı kan hücrelerini uyaran kavun bağışıklık sisteminin harekete geçmesini sağlar. C vitamini açısından zengin olan kavun bünyemizden bakteri ve mikropları uzaklaştırır.
Göz Sorunu Yaşama Riskini Azaltıyor
İçindeki A vitamininden bahsettiğimiz kavun, işte bu bolca A vitamini sayesinde göz sağlığının korunması adına da önemli bir rol oynuyor. Özellikle ileri yaşlarda oluşma ihtimali artan katarakt hastalığına yakalanma riskini elinden geldiğince azaltıyor.
Bağırsağın Dostu Olarak Biliniyor
Kavun düşük kalorili ve bir hayli lifli bir besindir. 150 gram yani bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunur. Kavun bağırsakların çalışmasına da yardımcı olmaktadır.Kavun rahatlıkla kahvaltıda tüketilebilmektedir. Kavun uzun süre tokluk sağlamaktadır.
Hamilelik Sürecinde Tüketilmelidir
Kavun folat deposu olarak da dikkat çekmektedir. Folat hamile kalmak isteyenlere ve hamilelik sürecinin daha sağlıklı geçmesi ve bebeğin daha sağlıklı doğması için anne adaylarına verilmektedir.
Spor Yapanlara En Büyük Destek Kavundan
Her besinde olduğu gibi kavun tüketirken de aşırıya kaçılmaması gerekiyor.Kavunu günde bir porsiyon yani 150 gram olacak biçimde tüketmek gerekiyor. Kavun özellikle spor yapanların rahatça yiyebileceği bir meyvedir.Spor yaparken yalnızca proteinden zengin, karbonhidrattan fakir beslenmek gerekli olduğu öne sürülen gibi bir algı bulunur. Halbuki kavundaki karbonhidrat daha sağlıklı bir karbonhidrattır. Bu sebeple de spor yapanların yemesi gerekli olan bir besindir.
Kavunun Fayda Sağladığı Hastalıklar
Vücudu serinletir, idrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve basur şikayetlerini azaltır. Böbrekleri temizler.Böbrek taşı ve kumları dökmeye yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi ile rahatlık sağlar, uykusuzluğa iyi gelir.
Kavunun Zararları
Kavun mide asidini yükseltir bu nedenle ülser hastalarının tüketmesi öneri edilmez. Bununla birlikte şeker hastalarının da kavun tüketimi öneri edilmez.