Kayısının Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Anadolunun iklimi, toprağı ve coğrafik yapısı, yetiştirilmeye elverişli olduğu için, Anadolu kayısının ikinci vatanı olmuştur. Ülkemizde, Karadeniz Bölgesi’nin çok nemli olan doğu kısımları ve Doğu Anadolu’nun kışları şiddetli soğuk geçen yüksek yerleri dışında hemen hemen her ilde yetişebilmektedir. Anadolu’da özellikle de Malatya ili ve çevresinde yetişmektedir.

Faydaları ve Zararları

Demir miktarının yüksek olması; anemi tedavisinde, kalsiyum ve fosfor sayesinde; kemik sağlığı üzerinde, antioksidan etkiye sahip A vitamini ve mineraller sayesinde; oksidatif strese karşı olumlu etkisi bulunan kayısı, aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren, görme fonksiyonları ve cilt epitel dokusunu yenileyebilen bir meyvedir.

  • Aşırı miktarda tüketimi durumunda ishal görülebilir.
  • Kuru kayısı sülfit içermektedir ve bu da astım durumlarını tetikleyebilmektedir.

Yapılan birçok çalışmada kanser insidansı giderek artmaktadır. Kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunan amigdalin’in tümör hücrelerini azalttığı yönünde bir faydası olduğu saptanmıştır. Bununla beraber, yüksek miktarda C vitamini içermesi, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltacağı yönünde araştırmalar mevcuttur.

Günlük üç dört tane kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilmektedir. 3-4 kayısı yaklaşık 100 gram etmektedir.Yüz gram kayısı 48-50 kalori arasındadır.Meyvesiyle beraber iç çekirdeği de tüketime uygun olup, sağlık açısından da oldukça faydalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.