Mısırın Faydaları Nelerdir? Besin Değeri Kaçtır?
Meksika ve Orta ABD kökenli bir bitki olan mısır, bir tahıl ürünüdür. Vitamin açısından bir hayli zengin olan mısır karbonhidrat açısından da bir hayli zengindir. Doymamış yağ ve sodyum içeren mısır kalsiyum, magnezyum ve demir de içermektedir.
Mısırın Kalori Ve Besin Değeri
Kalorisi ,100 gramı 96 kcal’dır. Besin değeri, %75 karbonhidrat, %13 protein, %13 yağ içermektedir.
Mısır Sindirim Sistemi İçin Sağlıklıdır
Mısır hem çözünür hem de çözülmez lif ve diyet lifi içermektedir. Bu özelliğinden dolayı vücutta kolesterol emilimine yardımcı olur ve bunun bir neticesi olarak bağırsak sendromu, ishal gibi problemlerin oluşmasına engel olabilir. Bunun yanında bu özelliği yardımı ile kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırarak dışkının dışarı atılmasını kolaylaştırır ve dolaylı olarak kilogram vermeye yardımcı olur. Mısır kabızlık, hemoroid problemleri ve kolon kanserini engelleme noktasında sağlığımıza ciddi anlamda katkıda bulunabilir.
Mısır Anemiyi Önler
Aneminin meydana çıkmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi B12 ve folik asitlerin vücutta yetersiz miktarda olmasıdır. Kanda çok önemli bir görevi yerine getiren kırmızı kan hücrelerinin ihtiyaç duyduğu temel besinleri de sağlamaktadır. Ve anemi hastalığının en önemli nedenlerinden biri olan demir eksikliğini gidermede önemli bir rol oynar.
Mısır Enerjiyi Arttırır
Mısır kısa ve uzun süreli enerjiyi, içerdiği yüksek miktarda karbonhidratlar sayesinde verir. Mısırın bu özelliği hemde beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak için önemlidir. Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi hemde sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını da korur. Bir bardak mısır ortalama 29 gram karbonhidrat sağlar. Bu özelliğinden dolayı, enerji depolamak için sporcular tarafından yaygın olarak tüketilmektedir. Mısırın kaybedilen enerjiyi geri getirmesi için antrenmandan ya da çalışmadan 1-2 saat önce tüketilmesi önerilmektedir.
Mısır Güçlü Bağ Dokusu Sağlar
Bağ dokusu kemikler, bağ, tendon, kas ve kıkırdaktan oluşur. Mısır bağ dokusunu güçlendiren mineraller içermektedir. Bağ dokusu sağlığı için mısır ayrıca manganez içermektedir. Bir bardak mısır günlük manganez ihtiyacının %12’sini içerir. Mısırın içerdiği, demir, bakır, fosfor gibi maddeler de bağ dokusu sağlığı için oldukça önemlidir. Bu besinler, sizi kemik formunun bozulmasından korurlar.
Mısır Göz Sağlığını Korur
Mısırın sarı taneleri görüş merkezinde meydana gelebilecek makula dejenerasyonu, yani görme bozukluğu riskini azaltan karotenoidler denen maddeler içerir. Bunun yanında beta-karoten içermektedir, bu biçimde daha iyi bir görme yeteneği sağlar. Ayrıca A vitamini içerir. Göz sağlığını korur.
Mısır Alzheimer Hastalığını Önler
Beyin ve sinir sağlığı için de önemli katkıda bulunur. Özellikle yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Zihinsel hastalıkların başında gelen ve en önemlilerinden birisi olan alzheimer hastalığına neden olan unsurların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.
Patlamış Mısırın Faydaları
- Kalp sağlığını güçlendirir ve korur
- Kanser riskini azaltır.
- Kan şekerini düzenler
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Sindirim sisteminiz düzenler
- Kolesterolü düşürür
Konserve Mısırın Faydaları
- Konserve mısırın çocuklar için yararları da bulunur. İlk olarak ürünün yararı, çocuğa enerji verir, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Günlük diyete katkısı vardır.
- Konserve mısır ödem ve toksikozda oldukça etkili bir besindir.
- Buna ilave olarak, mısır bebeği taşıma süresine bakılmaksızın vücudun artan yorgunluğu ile başa çıkmaktadır.
- Emziriyorsanız, ürün yavaş yavaş diyete sokulmalıdır. Sonuç olarak, mısır sütün niteliğini artırır.
- Kalp ve koruyucu kılıf güçlendirilir.
- Mısırdaki yüksek fosfor içeriği nedeniyle, vücut romatizma ve osteoporoz gelişimine direnebilir. Ayrıca, konserve ürün şişmeyi önler ve doğal metabolizmayı geliştirir.