Sushiyi İlk Deneyecekler İçin Suşi Çeşitleri Nelerdir? İçerisinde Neler Bulunur?

1) Uramaki 

Temel çeşit olarak sayabileceğimiz makinin, bir nevi tersten sarılmış hali diyebiliriz. Deniz yosunu sushiyi çevreleyen son katman değil, en içteki katmandır. Sushiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir.

uramaki sushi

2) Maki

“Sushi” denildiğinde hemen hepimizin aklında canlanan ilk görüntünün sahibi makidir. Rulo halinde sarılması için bambu hasırının üzerine deniz yosunu serilir. Üzerine pirinç, salatalık, avokado gibi malzemelerle birlikte balık yerleştirilir.

maki suşi

3) Nigiri

Nigiri adı verilen bu sushinin diğerlerinden ayırıcı özelliği, alışık olduğumuz şekilden farklı olarak yosun ya da benzeri bir malzemeyle sarılmıyor oluşudur. Nigiri sushide, pirince el ile şekil verilir ve üzeri çiğ balık dilimiyle kapatılır. Bu balık genelde somon, dil balığı ya da karides olur. Çiğ balık tadını yumuşatmak için bazı restoranlar, ince balık dilimi ve pirinç arasına wasabi sosu ekleyebilmektedir.

nigiri sushi

4) Chirashi

Nigiri türüne benzer olan bir başka sushi çeşidi: chirashi. “Dağınık sushi” anlamına gelen bu tür, bir sushi tabağıdır aslında. Tabağın en altında pirinç, üzerinde ise çiğ balık dilimleri ve diğer deniz ürünleri bulunmaktadır. 

5) Spider Roll

Modern sushi türlerinden bir diğeri: spider roll. Kızartılmış yengeç, salatalık, balık yumurtası, marul ve avokado ile hazırlanır. Daha yoğun lezzetteki tadının arkasındaki sır ise baharatlı mayonez kullanılmasıdır.

Soya Sosu

Sushinin olmazsa olmazı soya sosudur desem yeridir. Tuzlu olan bu sos sayesinde sushi lezzetlenir. Sushiyi ağzınıza atmadan önce soya sosuna batırmayı unutmayın.

wasabi – soya sosu – sushi

Wasabi ve Gari

Wasabi, Yeşil macun kıvamındaki sosun adıdır. Bir bitkinin kökünden elde ediliyor. Oldukça acıdır. Wasabi soya sosuyla karıştırılıp tüketiliyor.

Gari tabakta turşu gibi duruşu ile gönlünüzü çelebilir. Zencefilin incecik dilimlenerek şeker ve sirke içinde bekletilmesiyle elde ediliyor. Genellikle ağızdaki sushi tadını yok etmek için aralarda yeniyor.

Evde nasıl suşi yapacağınızı merak ediyorsanız diğer yazımız için buraya tıklayınız. Afiyet Olsun 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.