Tavuğun Faydaları Nelerdir?
Protein bakımından iyi bir besin kaynağı olan tavuk eti hemde , özel vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir hayvansal gıdadır. Bu fonksiyonları sayesinde tavuk eti, kilo verdirmeye, kolesterolün ve tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
TAVUKTA BULUNAN BESİNLER
Tavuk eti, C vitamini, tiamin (vitamin B kompleks), riboflavin (B-2 vitamini), niasin, B-6 vitamini, folat, B-12 vitamini, A vitamini, E vitamini, D vitamini ve K vitamini içermektedir. Ayrıca, 100 gram tavuğun yapısında bulunan besin değerleri ise şu şekildedir; Enerji → 216 kcal Protein → 19 gram Yağ → 16 gram Doymuş yağ → 5 gram Kolesterol → 76 miligram Kalsiyum → 12 miligram Demir → 0.9 miligram Magnezyum → 21 miligram Fosfor → 148 miligram Potasyum → 190 miligram Sodyum → 71 miligram Çinko → 1.4 miligram
FAYDALARI
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Yüksek protein içerikli diyetlerin kilo verdirme konusunda etkili olduğu bilinmektedir. Tavuk eti ise, bir hayli yüksek oranda protein içermektedir. Düzenli şekilde tavuk eti tüketilmesi, kilo verdirme konusunda yardımcı olmaktadır.
Tansiyon Kontrolü
Düşük yağ içerdiği için tavuk eti, kan basıncının yani tansiyonun kontrol altına alır ve dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan bazı çalışmalara göre ise tavuk eti, hipertansiyonun düşmesini sağlamaktadır. Tabi tavuğun yağsız ve kızartma değil de haşlama biçiminde tüketilmesi daha yararlı olacaktır.
Kolesterol Kontrolü
Kırmızı ete göre, daha az doymuş yağ ile kolesterol içeren tavuk eti, kandaki kötü kolesterol yükselmesini önlemeye yardımcıdır. Böylece tavuk eti kalp hastalıkları gelişmesi riskini de düşürür. Bir yandan, balık eti de az miktarda doymuş yağ içermektedir. Fakat, hem tavuk hem de balık etinin aşırı tüketilmesi, kalp hastalıkları gelişmesine neden olabir, bu yüzden kontrollü tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Protein Kaynağı
100 gram tavuk etinde 18 gram protein bulunur. Bu miktar yüksek bir değerdir. Proteinler ise amino asitlerden meydana gelmektedir ve amino asitler kasların yapı taşını oluşturmaktadır. Bunlardan dolayı tavuk eti yüksek protein içeriği sayesinde, vücut işlevleri için vücut işlevleri için büyük önem arzetmektedir.
Vitamin ve Mineral Kaynağı
Tavuk yalnızca iyi bir protein kaynağı değil hemde çok iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Tavuk etinde bulunan özellikle de B vitamini, katarakt ve cilt bozuklukları gibi problemleri önlemektedir. Ayrıca B vitamini, bağışıklığı desteklemekte, halsizliği gidermekte, sindirimi düzenlemekte ve sinir sistemini geliştirmektedir. Bunlara ilave olarak B vitamini, migren, kalp hastalıkları, saç beyazlaması, yüksek kolesterol ve diyabeti önlemektedir. Tavuğun içeriğinde bulunan D vitamini ise, kalsiyum emilimi sağlayarak, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Tavuk etinde bulunan A vitamini, demir gibi minerallerin yapılanmasını sağlayarak, hemoglobin oluşumunu desteklemektedir.
Antikanser Özellikleri Vardır
Araştırmalara göre vejetaryen olmayan kişilerde yüksek kırmızı et tüketimi kolorektal kanser riskini artırabilirken; tavuk ve balık ağırlıklı beslenen kişilerde ilerleyen yaşlarda kolorektal kanser görülme riski düşer.
Anemiyi Tedavi Eder
Anemi ciddiye alınması gerekli olan önemli bir sağlık sorunudur. Bu durumu olan kişiler demir açısından zengin besinlerle beslenmelidir. Tavuk ciğerinde kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yer alan yüksek miktarda demir, A vitamini, E vitamini ve K vitamini bulunmaktadır. Şiddetli demir eksikliği durumlarında doktorunuza danışmanız önerilir.
Hücre ve Dokuları Onarır
Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri vücutta şişmiş dudaklar, derinin soyulması ve çatlaması gibi problemlere yol açabilir. Düzenli olarak tavuk tüketmek hasarlı hücrelerin ve dokuların onarımını sağlar. Tavuk eti ve ciğerinde yüksek miktarda riboflavin bulunmaktadır.
TAVUK TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Soğuk zincir bozulmadan tavuk eti ürünleri tüketicilere ulaştırılmalıdır.
- Tavuk etinin alındıktan sonra en kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir ya da soğuk zincir bozulmadan korunmalıdır.
- Ürün eve gidene kadar çözülmüşse, tekrar dondurmadan tüketilmelidir.
- Pişirmeden önce yapılması gereken tek şey, tavuk etinin mutfak tezgahı ve malzemelerine temas etmesi mümkün olduğunca engellenerek direk olarak tencereye konulması gerekmektedir.
- Çiğ tavuk pişirilmeden önce yıkanırsa gıda zehirlenmesi riskini artacaktır. Tavuk eti iyi piştiğinde tüm zararlı bakteriler yok olacaktır.
- Özellikle, etin en zor pişen iç kısımlarında kanlı ya da kırmızı bir bölüm kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Tavuk ve diğer et ürünlerinin bütünüyle pişirilmesi için iç sıcaklıklarının 72 derece veya daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi öneri edilir.