YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Günümüzde yaşamış olduğumuz Coronavirüs sebebi ile bu pandemi sürecinde herkes Yılbaşı gününü evde geçirecektir. Değişmeyen tek şey donatılmış olan sofralarımız olacaktır. Bununla birlikte beslenmemize dikkat etmeliyiz. Akşam yemeğinde fazla yemek yiyeceğimiz için gün içerisinde öğün atlamadan dengeli bir şekilde beslenmeliyiz. Eğer kişi gün içerisinde aç kalındıysa akşam bir anda ağır bir yemek yemek sindirim problemlerine yol açabilir. Su tüketimi çok önemlidir. Gün içerisinde bol bol su tüketmeliyiz. Bu sebeple güne kahvaltıyla başlayarak ara öğünleri atlamadan öğle yemeğinde, akşam et yenileceğinden, sebze ağırlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz. Bol yeşillik ağırlıklı üzerine bol limon sıkılmış bir salata veya yoğurtlu bir salata antioksidan özelliğiyle yılbaşı sofrasının sağlık kaynağı olacaktır.

  • Yılbaşı sofralarında yemek çeşitlerini artırmak adına yağlı, bol kalorili, kızarmış yemekler yerine sebze içeriği yüksek salatalar, zeytinyağlılar ya da mezeler tercih edilmesi sağlıklı bir seçenek olacaktır. Salata ve mezelerde yağ içeriği yüksek soslar yerine yoğurt, yağsız yumuşak peynirler, hardal ve baharatlar kullanılabilir.
  • Kızartılarak yapılan yemekler, pirinç/patates gibi glisemik indeksi yüksek besinler yemek sonrasında kişilerin ağırlık hissetmelerine sebep olacaktır. Yemeklerin pişirme işlemi yapılmamalı; yemekler ızgarada ya da fırında pişirilmelidir. Pirinç yerine bulgur tercih edilebilir. Aynı zamanda hindi ve tavukta akşam yemeğinde tercih edilebilir.
sinav-oncesi-nasil-beslenmeliyiz
sagliklı besinler

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

  • Yemek sonrası tatlı olarak şerbetli, ağır tatlılar yerine taze meyveler ya da kabak, ayva tatlısı daha hafif ve daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Yılbaşı akşamı çerez, cips gibi paketli ürünlerin tüketimleri tüm gece devam ediyor. Hazır cipsler yerine evde sebze cipsleri yapılabilir, kavrulmamış kuruyemişler tercih edilebilir, baharatlı yoğurtla evde kendi dip sosunuzu yapabilirsiniz.
  • Eğer gece alkol tüketildiyse sabah kalkar kalkmaz 1- 2 bardak su içilmeli. Gün içinde sıvı tüketimini ihmal etmemeli.
  • Cips yerine patlamış mısır iyi bir alternatif olabilir. Şekerli tatlılar yerine evde kendinizin yaptığı daha hafif olan sütlü tatlılar tüketilebilir.
  • Sütlü ya da şerbetli tatlılar yerine meyveler tüketilmelidir. Fakat meyveyi de abartmamalıyız.
  • Kuruyemiş, kuru meyveler gece boyunca abartılmadan tüketildiğinde iyi bir alternatif olacaktır. Kuruyemişler cips yerine tercih edilirse çok daha yararlı olabilir.
  • Sindirimi rahatlatmak için bitki çaylarından yararlanılabilir. Gecenin ilerleyen saatlerinde ebegümeci, rezene gibi bitki çayları sindirimi rahatlamak için yararlı olacaktır.
  • Yemek ve içeceklerle alınan fazla kalorinin üzerine yenilen ağır tatlılar sonrasında tansiyon problemi, kalp rahatsızlıkları, sindirim sorunları oluşturacağından ağır tatlılardan kaçınılmalıdır. Tatlılar yemeklerden birkaç saat sonra tüketilmelidir. Kuru yemiş olarak leblebi ve kuru üzümü bol, fındık, fıstık, badem gibi yağ içeriği yüksek olan kuru yemişlerin az olduğu bir karışım tüketilmelidir.
  • Gazlı içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek kalorili bu içecekler yerine ayran, soda ve su tüketilebilir. Her gün olduğu gibi yılbaşı gecesinde de yeterli miktarda su içilmelidir. Gün boyunca tükettiğiniz su miktarı 2-2,5 litre olmalıdır.
  • Metabolizmayı canlandırmak için egzersizler yapılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.