Ramazanda Spor Ve Egzersiz Nasıl Yapılmalı? Neye Dikkat Edilmeli
Ramazanda yaklaşık 17 saat aç kalan mide, iftar geldiğinde yüksek kalorilere maruz kalmaktadır. Bu durum sindirim sistemini zorlar. Buna bir de fiziksel aktivite eksikliği eklenince metabolizma hızı düşer. Bu da tüketilen besinlerin yağ olarak vücutta depolanmasına yani kilo artışına yol açmaktadır. Eğer besinler iftar ile sahur arasına yayılarak tüketilirse vücudun insülin dengesini normalleştirir ve alınan besinlerin tamamen yağ olarak depolanması engellenmiş olur. Bununla birlikte düzenli egzersiz yapılırsa Ramazan ayı sağlıklı ve kilo sorunu yaşamadan tamamlanmış olur.
Ramazan ayında egzersiz yaparken dikkat edilecek ilk husus egzersizin ne zaman yapılacağıdır.
- İftardan önce yapılacaksa 1-1.5 saat önce yapılmalı, iftardan sonra egzersiz yapılacaksa yemekten 2-2.5 saat sonra yapılmalıdır çünkü özellikle uzun süreli açlığın ardından iftarda alınacak besinler, vücudun yoğun bir sindirim sürecine girmesine neden olur. Bu süreçte egzersiz yapmak kalp sağlığı açısından risk taşır. Bu yüzden iftardan 2-2.5 saat sonra egzersiz yapmak vücut için en ideal zamandır.
Ramazan ayında egzersiz yaparken dikkat edilecek ikinci husus nasıl egzersiz yapılması gerektiğidir.
- Spora yeni başlayanlar ve yüksek tansiyon, şeker, kolestrol, kalp rahatsızlığı olanlara haftada 3 gün düşük şiddet ve yoğunlukta kalp hızını arttırmayan ve çok terletmeyen (aşırı su kaybı yaşamamak için) 30-45 dakika süreli düşük tempolu yürüyüşler, bisiklet, yüzme, pilates ve yoga gibi yağ yakımını ve sindirim sistemini destekleyecek egzersizler yapılabilir.

RAMAZANDA EGZERSİZ YAPANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
- Yüksek şiddette egzersiz yapanlar ise Ramazan ayında yüksek şiddetli egzersizlerden uzak durmalıdır. Çünkü bu egzersizler su kaybını arttıracağı gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir.
- Bu süreçte izole hareketler tercih edin. Eğer iftardan önce egzersiz yapılacaksa 6-8 tekrar aralığında kalın ve kullandığınız ağırlıkları da normale göre mümkün olduğunca azaltın.
- Süper set ya da Drop set gibi size daha fazla efor sarf ettirecek metotlardan uzak durun!
- Tekrar sayınızı azalttığınız gibi, set sayılarınızı da düşük tutun (maksimum 3 set). Set aralarındaki dinlenmelerinizi uzun tutun ve tam olarak dinlenmeden diğer sete başlamayın.
- Egzersiz sürenizi maksimum 1 saat ile sınırlı tutun.
- Yaptığınız antrenman sizi zorluyor ise, kendinizi daha fazla yormadan antrenmanı derhal sonlandırın. Eğer iftardan sonra antrenman yapılacaksa iftar öncesinden tek farkı, tekrar sayılarının 8-10 tekrar olarak uygulanabilmesi, egzersiz süresinin 1 saat 15 dakikaya çıkabilmesidir.
Ramazan ayından önce düzenli spor yapanların Ramazan ayında spora ara vermeleri kas kaybı yaşanmasına, motivasyon ve form düşüklüğüne neden olacağı için ara vermek yerine şiddeti ve egzersiz süresini düşürerek spora devam etmelerini tavsiye ediyorum.
Herkese Hayırlı Ramazanlar Diliyorum.
Sağlıkla ve Sporla Kalın… Fitness Koordinatörü İrfan Yüncü